ברפואה קונבציונלית אין הרבה מה לעשות עם וירוסים של חורף (למעט 2 תרופות למקרים קשים של שפעת וקורונה). נותנים טיפול תומך (חום, כאבים, מכייחים) ושולחים הביתה. לעומת זאת, ברפואה משלימה יש המון מה לעשות, מבחינת שמנים אתריים (וצמחי מרפא שזה לכתבה אחרת).
כמובן להיזהר עם השמנים האתריים ולפעול לפי כללי הדילול, גילאים, התוויות נגד וכו’:
השמנים הנ”ל מתאימים לדיפיוזר, ולא כולם מתאימים למריחה.
- לבנדר– “אם כל השמנים”. שמן סופר בטוח. היחיד שאפשר לשים ישירות על העור בלי לדלל. מתאים לכל הגילאים. אנטיבקטריאלי, משכך כאב, לכאבי אוזניים (חיצוני בלבד), התקררויות אצל ילדים (ובלי קשר גם סדטיבי ומרגיע כמובן, מעולה לכוויות(
- הדס– מכייח, אנטי בקטריאלי, אנטי דלקתי, מתאים לילדים. מרומם ומסייע לשינה רגועה.
- אקליפטוס– ישנם 4 זנים שונים: גלובולוס, רדיאטה, לימוני וסמיתיי הלימוני הכי פחות רלוונטי למחלות חורף, יותר הגלובוס, רדיאטה וסמיתיי. הכי עדין מביניהם זה הסמיתיי והרדיאטה. לא מתאימים לילדים קטנים. שמן מכייח, אנטי בקטריאלי,אנטי וירלי, מחטא ומרענן. מתאים לשפעות, נזלת, ליחה, סינוסיטיס, ברונכיטיס. .
- אורן– מעולה לדרכי הנשימה, מכייח, פותח, לברונכיט, שפעת, הצטננות. שמן עדין יחסית.
- רוזמרין– מחטא חזק, נוגד עווית, אנטי וירלי, מעורר, לא במצבי אפילפסיה, לא בהיריון ולא לילדים קטנים מתחת לגיל 6.
- עץ התה– אנחנו מכירים אותו בעיקר בגלל התכונות האנטיפטריות שלו אבל הוא גם אנטי דלקתי, אנטי וירלי, אנטי בקטריאלי ומתאים לדלקות בדרכי הנשימה.
- קורנית (תימין)- ממשפחת השפתניים. יש קורנית אדומה וקורנית לינלול. האדומה הרבה יותר פוטנטית. בכללי שמן מאוד עוצמתי, מכיל פנולים ברמה גבוהה (רכיב מאוד מחטא) לא בהיריון, לא לילדים ולא על העור. אנטי בקטריאלי, אנטי דלקתי, אנטי וירלי.
- אורגנו– ממשפחת השפתניים גם, אנטי בקטריאלי חזק מאוד! (גם מכיל אחוז גבוה של פנולים) ממריץ מערכת חיסונית. אסור בהיריון וגם לילדים. מעולה לדלקות גרון -מדולל בשמן נשא כמובן.
- מנטה –יוצר תחושת קור, יכול להקל על מצב חום (טמפ’ גבוה) אצל בוגרים, מכייח, מקל על הנשימה, מרענן, מעורר, אנטי דלקתי (בכללי עוזר לבעיות עיכול)- לא בהיריון ולא לילדים!
- אניס– מחטא, נוגד עוויתות וכיווץ שרירים, מכייח, עוזר לשיעול יבש, נזלת שפעת ושעלת.
- בנזואין (מופק משרף= שמן סמיך) מכייח, מקל על הנשימה, להתקררויות, לשיעול ואפילו משמש מרכיב בתרופות שיעול. בנוסף גם מרגיע, אפרודיזיאק, לסדקים בעור, מרפא פצעים.
- ג’ינג’ר– מכייח, מייבש ומחמם, ממריץ, מחטא, מעולה לברונכיטיס וסינוסיטיס כחלק מתערובת (בלי קשר מקל על בחילות(
- רווינסטרה ורבנסרה– 2 שמנים עם שם מאוד דומה, אך מופקים מצמח שונה לגמרי. הרווינטסרה מתאים לתינוקות, והרבנסרה לא. כיוון שיש בלבול גם בחברות שמנים מסויימות- ממליצה לא להשתמש לתינוקות אלא רק לבוגרים. שניהם מתאימים למחלות נשימה, אך הרווינטסרה יותר.
- לבונה – אחד השמנים היעילים לדרכי הנשימה. מחטא, מרגיע שיעול, עוזר לגודש ליחה – עדיף במריחה על החזה. באפקט הנפשי- מרגיע מאוד.
- ארז– שמן עדין יחסית, לניקוז ליחה ונוזלים ממערכת הנשימה, לברוכניטיס וסינוסיטיס, מסייע בניקוז נוזל לימפה, וגם למערכת שלד ושריר.
- אשוח סיבירי- אנטי ספטי, מרגיע, מכייח, מאלחש. מעולה למחלות חורף. לא לילדים.
מתכון לרולר 10 מ”ל לצינון לבוגרים (ריכוז 5%) –
*למריחה על בית החזה, מאחורי האוזן, מתחת לאף
10 מ”ל שמן שקדים
3 טיפות הדס
3 טיפות שמן אתרי אקליפטוס גלובולוס
2 טיפות אורן
2 טיפות לבונה
רולר לצינון לילדים מעל גיל 3- 3%
2 רווינטסרה
3 לבנדר
2 אורן
הכותבת היא אמילי זאטולובסקי, רוקחת מוסמכת מאוני’ בן גוריון, עובדת בבית מרקחת הסנה מרפא ב”ש, ונטורופתית בוגרת רידמן, מנחת סדנאות ארומתרפיה ורוקחות טבעית ומטפלת בתזונה וצמחי מרפא בבעיות בריאותיות שונות. ליצירת קשר: 052-2397869