ויטמין C וחשיבותו לבריאותנו
ויטמין C הוא ללא ספק אחד הויטמינים החשובים ביותר לבריאותנו, ומסתבר שקל מאוד לצרוך אותו. אילו תפקידים יש לו, איך משיגים אותו בכמות מספקת, האם יש סכנה למינון יתר ומה הורס את הויטמין עוד לפני שהוא מגיע לגוף? הנה כמה תשובות:
מועיל לרקמות שונות בגוף, לא רק למערכת החיסון
מילדותינו אנחנו שומעים משפטים כמו “קח פרי ותהיה לי בריא” ו”ויטמין C חשוב מאוד למערכת החיסונית” אבל מסתבר שיש לו עוד תפקידים רבים וחשובים בגופנו, והנה כמה מהם:
- מסייע ביצירת רקמות ועצמות – תכונה זאת מאפשרת לויטמין C לשמור על החניכיים מפני דלקות והוא חיוני גם לבריאות השיניים. בנוסף, ויטמין C מסייע בהטמעת הסידן בגוף וכך עוזר בבניית וחיזוק העצמות.
- מחזק את המערכת החיסונית ויש בו תכונות אנטי חמצוניות – בזכות סגולות אלו, ויטמין C מסייע בהגנה מפני מחלות לב וסרטן וכן מפני זיהומים ומחלות שונות.
- עוזר בפירוק הכולסטרול בגוף – עוד תכונה שהופכת את הויטמין לחיוני לבריאות כלי הדם והלב.
- חשוב בייצור הקולגן בגוף – קולגן הוא למעשה החלבון העיקרי ברקמות החיבור בגוף כך שצריכה מספקת של הויטמין מסייעת באיחוי מהיר של פצעים וחתכים.
- מסייע לספיגת הברזל בגופנו.
- עוזר בהפחתת תסמינים של אלרגיות שונות, ולכן חיוני במיוחד למי שסובל מרגישויות כאלה ואחרות.
איך צורכים ויטמין C בכמות מספקת?
מסתבר שויטמין C מצוי בפירות וירקות רבים ובעיקר בפלפלים אדומים וירוקים, ירקות עלים, אפונה ירוקה, שעועית ירוקה, כרובית, פירות טרופיים שונים, עגבניות, ברוקולי, תפוחי אדמה, מנגו, פירות הדר, קיווי, גויאבה ותות שדה.
הבעיה העיקרית עם צריכת ויטמין C היא שהויטמין הוא עדין ורגיש למדי ונהרס בעת בישול, קילוף, בנוכחות של מתכות שונות, כאשר הוא מחומם, נחשף לאור או מאוחסון משך זמן ממושך. שתיית מיץ פירות הדר למשל, יעילה פחות מאכילת פירות הדר טריים מיד לאחר הקילוף.
לכן, אם אתם מעוניינים לצרוך כמות מספקת של הויטמין חשוב לצרוך פירות וירקות טריים ללא קילוף (במידת האפשר) או בישול. אם אתם מבשלים ירקות מומלץ לאדות אותם או לבשל במעט מים/לבשל אותם בתור מרק – זאת מאחר והויטמין מסיס במים. גם בישול ארוך ובטמפרטורות גבוהות יחסל את הויטמין ולכן מומלץ להימנע מכך אם אתם מעוניינים ליהנות מיתרונותיו.
האם כדאי לקחת ויטמין C כתוסף מזון?
התשובה היא בדרך כלל לא. לרוב אפשר לצרוך אותו במזון שאנו אוכלים בכמות מספקת. בגדול, הגוף מפריש החוצה עודפים של הויטמין כך שגם צריכה שלו בכמויות גדולות לרוב לא מסוכנת, אך צריכת ענק עלולה לגרום לתופעות לא נעימות כמו הפרעות במערכת העיכול ולכן, כמו תמיד, לא כדאי להגזים.